Support en Resistance Traden: Uitleg & Voorbeelden (2023)

Support en Resistance is een van de meest gebruikte onderdelen in technische analyse. Met support en resistance lijnen kun je namelijk belangrijke informatie achterhalen die ontzettend belangrijk kan zijn voor een succesvolle tradingsessie.

Hier lees je wat support en resistance is, waarom het zo belangrijk is om dit te begrijpen, wat je ermee kunt én hoe je het kunt gebruiken in jouw voordeel.

Laten we beginnen.

Wat is support en resistance?

Support en resistance zijn prijslevels op een grafiek waar er moeite is om doorheen te breken. Het komt eigenlijk allemaal neer op vraag en aanbod. Het zijn levels die belangrijk zijn om te bepalen, omdat ze een belangrijke indicator voor trades kunnen zijn. Als je net begint met traden is het naar mijn mening belangrijk om dit zo snel mogelijk te leren.

In het kort:

  • Support: Een level waar de prijs naartoe daalt, maar niet doorheen breekt. Omdat er in die zone een grotere vraag is naar het aandeel (of crypto, of CFD etc.). Er zijn daar dus meer kopers dan verkopers. Waardoor de prijs niet lager gaat dan dat level.
  • Resistance: Een level waar de prijs naartoe stijgt, maar niet doorheen breekt. Omdat er in die zone een groter aanbod is. Er zijn daar dus meer verkopers dan kopers. Waardoor de prijs niet hoger gaat dan dat level.

En zo ziet dat er uit op een grafiek:

Support en Resistance voorbeeld.

Bovenstaand is een grafiek van het aandeel Apple. Je ziet dat er rond bepaald punten de prijs van het aandeel omhoog en omlaag schiet. Dat zijn vaak dezelfde punten. Dat zijn dus zones van support en resistance. Maar let wel op:

Support en Resistance is nooit exact!

Dat betekent dat het nooit om exacte prijspunten gaat wanneer een aandeel omhoog of omlaag gaat. Het gaat hier om zones. Als de prijs van een aandeel daar in de buurt komt, kan het terug gaan bewegen. Dus zorg er voor dat je de prijszone in de gaten houdt en nooit een exacte prijs.

Soorten support en resistance

Er zijn twee soorten support en resistance. Horizontale- en diagonale lijnen. Van de horizontale zag je net al een voorbeeld. Maar hieronder leg ik uit wat ze inhouden én wat het verschil is.

Horizontale support en resistance lijnen

Horizontale support en resistance wordt het meeste gebruikt tijdens het traden. Dit zijn levels op de grafiek waar een prijs vaak vanaf stuitert. Er zijn verschillende punten die kunnen dienen als support en resistance. Bijvoorbeeld de yesterday close/open of de premarket high/low. Maar ook een heel cijfer kan dienen als support of resistance lijn. Bijvoorbeeld 100 euro.

In de bovenstaande afbeelding is ook mooi te zien hoe support in resistance kan veranderen. Links stuitert de prijs eerst twee keer op een prijslevel, daarna breekt hij erdoorheen. Waarna dat supportlevel een resistance level wordt.

Diagonale support en resistance lijnen

Trendlijnen

De diagonale support en resistance lijnen worden ook wel trendlijnen genoemd. Deze lijnen kunnen zowel opwaarts als neerwaarts gaan. In de afbeelding hierboven gaat de lijn naar boven, en zowel boven als onder is een trendlijn getekend die als support en resistance werkt.

Trendlijnen ontstaan omdat de prijs van een aandeel nooit in één rechte lijn omhoog of naar beneden gaat. Dit gaat altijd in golven. Daardoor kan een prijs soms tot een bepaald punt zakken, om daarna weer de weg naar boven door te zetten. Daaruit ontstaan trendlijnen.

Indicatoren als support en resistance

Indicator als support

Verder hoeft support en resistance ook niet altijd een rechte lijn te zijn. Zo kunnen indicatoren ook dienen als support en resistance.

Hierboven zie je dat de VWAP hier ook voor dient. Dat is de oranje lijn die door de grafiek heengaat, de prijs stuitert hier meerdere malen vanaf.

Ook dit kunnen vormen van support en resistance zijn.

Zo markeer je zelf Support en Resistance

Goed, inmiddels weet je dus wat de verschillende soorten support en resistance zijn. Maar nu is het wel zo handig om te weten hoe je deze zelf kan herkennen en markeren.

Wanneer je naar een grafiek kijkt kun je vaak al zien waar er belangrijke levels liggen. Dat is een plek waar een prijslevel meermaals wordt getest maar niet breekt. Het blijft dus op een neer stuiteren rond dat level.

Dat die prijs een bepaald level is heeft vaak een reden. Hieronder som ik een paar van de belangrijkste en meest gebruikte levels:

  • Het is de openings- of sluitprijs van de vorige dag
  • Het is een rond getal zoals 100 euro, 150 euro of 1000 euro (bij kleine bedragen kan het ook rond de hele euro zitten).
  • Het is het hoogste of laagste punt uit de pre-market (bij aandelen, crypto is 24/7 dus heeft geen pre-market).
  • Het is het hoogste of laagste punt van de huidige dag.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden van belangrijke punten die kunnen dienen als support en resistance. Er is veel meer mogelijk, maar het belangrijkste is dat je dit zelf ook gaat leren herkennen.

Ik markeer zelf altijd eerst de zones op de dagelijkse grafiek, daarna zak ik een timeframe om te kijken of ik nog andere zones kan ontdekken. Zo werk ik van de dagelijkse grafiek, naar de uren, de 15 minuten etc.

Om deze lijnen te tekenen en goed in kaart te brengen wat belangrijke zones zijn, gebruik je grafiekensoftware. Ik gebruik hier zelf TradingView voor en daar ben ik erg tevreden over.

Waarom het zo belangrijk is

Weten waar de support en resistance ligt op een grafiek is echt heel belangrijk. Het geeft je een voordeel als je de trading dag begint.

Je weet dan namelijk wanneer er een grote kans is dat de prijs van een financieel instrument van richting verandert of juist niet.

Je kunt dus de richting van een aandeel ontdekken. Mede daardoor kun je een goed moment om in of uit te stappen bepalen.

Veel trading strategieën zijn ook gebaseerd om uit te stappen bij resistance of support. Dus om deze zones goed in kaart te brengen is echt van belang.

Aan de slag!

Net zoals veel andere onderdelen van traden is het belangrijk dat je veel oefent. Dat is bij het markeren van support en resistance niet anders. Door dit vaak op grafieken uit te tekenen wordt je steeds beter in het zien van zones die belangrijk kunnen zijn.

Je kunt dit het beste oefenen rechtstreek in je grafiekensoftware, of vanuit een demo account om het meteen te testen met je trades.

Een laatste advies

Uiteindelijk is alles wat ik hierboven heb uitgelegd maar een klein onderdeel van je totale trading strategie. Er zijn veel facetten die je moet beheersen om op de lange termijn winstgevend te zijn met traden. Daarom heb ik destijds vroeg een mentor in de arm gesloten, in de vorm van Kevin Timmer. Ik heb zijn Day Trading Masterclass gevolgd, daarin wordt alles omtrent daytrading samenhangend uitgelegd.

Ook zou je eens mijn lijst met boeken over traden kunnen bekijken, daarin staat ook ontzettend veel waarde!

Als je vragen hebt over dit artikel, schroom dan niet en laat het weten in de reacties!

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie