Wat is een CFD en hoe werkt CFD-trading?

Traden en beleggen met CFD’s wordt steeds populairder bij veel mensen. Maar wat is een CFD precies? En wat kun je er mee? In dit artikel leg ik je dit allemaal uit. Ook bespreek ik de voor- en nadelen. Ohja… als je tot het einde leest leg ik je ook uit wanneer het wel én wanneer het niet handig is om met dit instrument aan de slag te gaan. Dus lees snel verder!

Wat is een CFD?

In het kort: CFD staat voor Contract for Difference. Dit betekent dat het een contract is tussen de koper en de verkoper. Wanneer je een CFD aan- of verkoopt ben je dus niet daadwerkelijk de eigenaar van een aandeel. Je speculeert op de koersstijging of -daling van een instrument. Deze instrumenten zijn bijvoorbeeld: aandelen, indexen, grondstoffen, valuta en cryptocurrencies.

Deze producten zijn al in 1990 ontwikkeld, toen nog voornamelijk voor grote hedgefunds. Maar vandaag de dag worden ze ook gebruikt voor particuliere traders en beleggers.

Een CFD is dus een contract tussen de koper en verkoper.

Je speculeert met een CFD op de prijsstijging of daling van een aandeel of ander instrument. Het komt er dus eigenlijk op neer dat door het (ver)kopen van een CFD je eigenlijk virtueel het aandeel in bezit krijgt of van de hand doet.

Ik hoor je bijna vragen: waarom virtueel een aandeel kopen of verkopen in plaats van het zelf te bezitten? Dat komt door het volgende: je hoeft bij een CFD niet daadwerkelijk het hele bedrag van het aandeel te betalen en je kunt ook gebruik maken van een hefboom. In het volgende hoofdstuk daarover meer.

Hoe werkt CFD-trading?

Bij CFD’s hoef je dus niet het volledige bedrag van een aandeel op te hoesten om ermee te traden. Dit betekent ook dat je veel grotere posities kunt innemen om mee te traden. Daardoor is je potentiële winst veel groter, maar ook je potentiële verlies.

Wat is een CFD
Met een hefboom kun je grotere blokken verplaatsen met minder kracht. Daarom wordt een CFD ook wel een hefboomproduct genoemd.

Ik leg het je uit in een voorbeeld: stel je koopt tien aandelen van Apple voor 150 euro.

Bij de CFD van Apple is de marge 20%. Je hoeft dus maar 20% van de aandeel prijs te betalen. Dit betekent dat tien aandelen x 150 euro normaal gesproken 1500 euro is. Maar door de marge kosten ze nog maar 300 euro. Op deze manier is de aankoopprijs een stuk lager dan wanneer je de echte aandelen koopt.

Let wel op: als de aandelen in prijs zakken, moet je ook het volledige verlies betalen. Dus de hefboom heeft effect op zowel de winst als het verlies.

De voordelen aan CFD’s en CFD-trading

Een voordeel aan CFD trading is dat je niet de gehele waarde van je aan- of verkoop hoeft te betalen. Waardoor je grotere posities kunt innemen.

Verder zijn er vaak lagere transactiekosten, dus betaal je minder voor het kopen of verkopen van een CFD, dan als je het echte aandeel koopt of verkoopt.

Je kunt speculeren op de waarde stijgingen én dalingen in de koers. Long of short gaan dus.

Het aanbod aan instrumenten is vaak erg groot, waardoor je veel vrijheid hebt in het kiezen van je aandelen of bijvoorbeeld crypto’s.

Ook hebben CFD’s vaak geen vaste einddatum. Hierdoor kan je zelf beslissen wanneer je de CFD koopt of verkoopt.

Het nadeel

Het grootste nadeel aan CFD-trading is dat de verliezen heel snel, heel groot kunnen oplopen. Er zit dus wel een hefboom op je winst. Maar als het aandeel in prijs zakt, kan je verlies groter worden dan je initiële inleg.

Zorg er dus voor dat je goed weet wat je doet als je CFD’s gaat traden!

Het is belangrijk om je trading psychologie goed op orde te hebben. Ik kan je aanraden om het boek Trading in the Zone te lezen. Of bekijk andere boeken in mijn gouden lijst met boeken over beleggen en traden.

Tot slot: heel belangrijk, let hier op!

Het traden of beleggen met CFD’s kan er dus voor zorgen dat je met een relatief kleine inleg, toch een mooie winst kunt pakken. Maar daarnaast kun je ook grote verliezen maken met een kleine inleg. Als je net begint met traden raad ik je niet aan om volledig te starten met dit hefboomproduct.

Je kunt beter eerst een demo account maken bij een gerespecteerder broker.

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie