Crypto Daytraden voor Beginners: de Ultieme Gids (2024)

Daytraden met crypto is net even wat anders als daytraden met ‘gewone’ aandelen of forex. De belangrijkste aspecten om te beheersen zijn je emoties en je strategie. Dat ga je allemaal hier leren. In deze ultieme gids over crypto daytraden voor beginners wordt je alles op een duidelijke manier uitgelegd.

Na het lezen van deze gids weet je:

 • Wat crypto daytraden is en wat de voordelen en nadelen zijn.
 • Wat je nodig hebt om te starten met crypto daytraden.
 • Bij welke broker je kunt crypto daytraden en hoe je dit opzet.
 • Wat voor strategieën er zijn en hoe je deze zelf toepast.
 • Wat de beste crypto’s zijn om mee te daytraden.

Als je net begint met crypto daytraden kan het allemaal nogal overweldigend overkomen. Het is ook absoluut niet makkelijk om te doen, je moet echt tijd investeren om dit tot een succes te maken. Maar als je er genoeg tijd in steekt kun je echt winstgevend leren daytraden met cryptocurrencies. Veel succes!

Wat is crypto daytraden?

Crypto daytraden is het kopen en verkopen van crypto op dezelfde dag. Vaak koop en verkoop je een munt binnen één uur of zelfs binnen een paar minuten.

crypto daytraden voor beginners.

Cryptocurrencies zijn doorgaans erg volatiel, daar maken crypto daytraders graag gebruik van. Omdat de prijs veel op en neer beweegt, is het belangrijk om een goede strategie te hebben. Als je op de juiste momenten koopt en verkoopt, maak je op de korte termijn winst (of verlies).

Succesvolle crypto daytraders doen dit ook fulltime, omdat er in deze markt zo veel kansen liggen om winst te behalen.

In het kort is crypto daytraden dus het kopen en verkopen van cryptocurrencies op de korte termijn met als doel het maken van (veel) winst.

Wat heb ik nodig om te crypto daytraden?

Als je wil crypto daytraden voor beginners is het belangrijk om de juiste benodigdheden te hebben. Zo kun je een vliegende start te maken.

Aangezien daytraden met crypto volledig online gebeurt, heb je niet veel nodig om hiermee te beginnen. Je hebt nodig: een computer, een crypto broker en grafiekensoftware.

Dat laatste is tegenwoordig niet eens écht meer nodig omdat de grafiekensoftware vaak ook al bij de broker is inbegrepen. Toch zijn er wel veel mensen die dit apart gebruiken, omdat de grafiekensoftware van de broker vaak wat minder mogelijkheden heeft.

Hieronder geef ik uitleg bij alle benodigdheden.

Computer of laptop

Zonder gaat daytraden je echt niet lukken. Je hebt een goedwerkende computer of laptop nodig om crypto te daytraden. Als beginner is één scherm meer dan genoeg. Veel mensen denken dat je meteen 6 schermen nodig hebt om te daytraden, maar dat is echt niet nodig.

Zorg er wel voor dat je computer een goede processor heeft met een snelle internetverbinding. Het liefst een bekabelde verbinding. Het is erg vervelend als je internet eruit klapt als je midden in een trade zit.

Crypto broker

Om te daytraden met crypto heb je een broker nodig die een ruim aanbod heeft aan verschillende munten. Ik gebruik zelf Bitvavo en Bybit.

Bitvavo is een goede crypto broker voor beginners. De geavanceerde exchange bied veel mogelijkheden en je kunt de verschillende mogelijkheden hier op een overzichtelijke manier ontdekken.

ByBit is een meer geavanceerde crypto broker. Je kunt hier bijvoorbeeld short gaan in crypto en met een hefboom traden (daarover later meer). Ik raad je aan om bij allebei de brokers een demo account aan te maken en te bekijken welke het beste bij je past.

Je hebt hier in ieder geval genoeg mogelijkheden om te beginnen met je crypto daytrading avontuur.

Grafiekensoftware

Grafiekensoftware is niet persé nodig, dit komt omdat bij ByBit en Bitvavo je ook al gratis grafiekensoftware krijgt. Toch is het geen overbodige luxe om grafiekensoftware te hebben. De grafieken bij de brokers zijn wel goed, maar hebben een stuk minder mogelijkheden dan aparte programma’s.

TradingView Grafiekensoftware
De interface van TradingView is volledig aan te passen naar je eigen wensen.

Ik maak zelf gebruik van TradingView voor mijn technische analyse. Dit is een programma dat op je browser wordt geopend en waarmee je de grafieken van alle cryptoparen kunt bekijken. Je kunt dit programma helemaal naar wens inrichten en het wordt veruit door de meeste daytraders gebruikt.

Welke crypto is goed voor daytraden?

Met de keuze tussen duizenden verschillende coins en tokens is het lastig om de juiste cryptocurrencies te vinden om mee te daytraden.

Uiteindelijk is het voor iedereen verschillende welke crypto’s het beste past bij je trading strategie. Het heeft bijvoorbeeld ook te maken met hoeveel risico je wil nemen. De ene coin is namelijk een stuk risicovoller om te traden dan de ander.

Probeer als beginnende crypto daytrader weg te blijven bij zeer speculatieve coins.

Je moet weten dat cryptocurrencies worden onderverdeeld in 3 categorieën op basis van handelsvolume en volatiliteit:

 • High cap: Coins met een hoog handelsvolume en een relatief lage volatiliteit.
 • Mid cap: Coins met een gemiddeld handelsvolume met hogere volatiliteit dan de high cap coins.
 • Low cap: Coins met een laag handelsvolume en vaak extreme volatiliteit.

Als je begint met daytraden zou ik alleen kijken naar de high cap coins. Dus coins met een hoog handelsvolume en een relatief lage volatiliteit. Hierdoor loop je minder risico dat je kapitaal grote bewegingen maakt en dat je dus veel geld verliest in korte tijd.

Als je gaat crypto daytraden als beginner kun je je naar mijn idee het beste focussen op de grootste coins in de crypto markt:

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Cardano
 • Binance coin
 • Tether

De grootste coins op de markt worden vaak gezien als veilig, omdat er door het grote handelsvolume weinig grote sprongen in prijs worden gezien.

Toch moet je hier ook mee oppassen, de crypto markt is nog jong. De coins daarmee ook. Dus een coin die nu een van de grootste ter wereld is, geeft geen garantie dat het zo blijft.

Ethereum is een goede optie om mee te beginnen.

Als je echt helemaal veilig wilt zijn, kun je het beste beginnen met Bitcoin en Ethereum.

Crypto daytrading strategieën

Er zijn duizenden verschillende strategieën om mee te daytraden. Alleen is niet elke strategie geschikt voor beginners. Ook is niet elke strategie geschikt om te gebruiken met crypto. Daarom licht ik hieronder een aantal strategieën uit die je als beginnende crypto daytrader kan gebruiken.

Scalpen

Met scalpen profiteer je van kleine prijsbewegingen op de koers. Soms open en sluit je een trade al binnen een paar seconden.

Je maakt met deze strategie in feite heel veel kleine trades met kleine winsten. Uiteindelijk lopen al die kleine winsten tot een mooi bedrag aan het einde van de dag. Als het goed gaat natuurlijk, je kunt ook je geld verliezen.

Het belangrijkste aan deze crypto daytrading strategie is dat je al vroeg je winst neemt. Hiermee riskeer je vaak wel eventueel grotere winsten, maar daardoor kun je je winrate hoog houden. Wat ontzettend belangrijk is als je gaat scalpen.

Nieuws trading

Bij nieuws trading koop of verkoop je een bepaalde crypto munt als er nieuws uitkomt. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe samenwerking zijn of bijvoorbeeld een hard fork.

In veel gevallen wordt er al ver van tevoren aangekondigd dat er een nieuwe ontwikkeling aankomt. Als je hier op anticipeert kun je daar mooie winsten mee behalen.

Range trading

Met deze strategie maak je veel gebruik van support en resistance. Je gebruikt grafiekensoftware om de hoogste en laagste punten van een koers te bepalen. Als de prijs daar doorheen breekt, kan het een goed moment te zijn om long te gaan of te shorten.

Omdat de koersen van cryptocurrencies vaak erg volatiel zijn, is dit een strategie die vaak wordt gebruikt. De prijs breekt vaak door bepaalde punten heen, waardoor er veel in- of uitstap momenten zijn.

Crypto daytraden met een hefboom

Als je gaat daytraden met crypto kun je ook gebruik maken van een hefboom. Hierdoor kun je crypto’s kopen voor meer geld dan je zelf daadwerkelijk inlegt. Op deze manier kun je met een relatief kleinere inleg een grotere winst maken. Maar let op, je verliezen zijn hierdoor ook groter.

Als ik zelf ga crypto daytraden met een hefboom gebruik ik ByBit. Je kunt bij deze crypto broker gebruik maken van een hefboom en leverage. Dit zijn wel een stuk riskantere instrumenten. Ik raad dit dus ook niet aan als je net begint. Maar het is wel interessant om je in te verdiepen als je al wat langer bezig bent.

Risico’s van daytraden crypto

Het zou niet eerlijk zijn als ik niet ook de risico’s uitlicht die kleven aan het daytraden met crypto. Er zijn verschillende risico’s waar je op moet letten als je besluit om hiermee aan de slag te gaan:

 1. Volatiliteit: Het is een voordeel maar ook tegelijkertijd een risico. Als de prijs van een coin snel omhoog en omlaag gaat, kan je daar van profiteren. Maar als je dat bij het verkeerde eind hebt, kun je snel veel geld verliezen.
 2. Nieuwe markt: de crypto markt is relatief nieuw. Daardoor is het lastiger te voorspellen wat er in de toekomst gebeurd als je kijkt naar het verleden.
 3. Psychologie: Als je net begint met daytraden crypto dan is je trading psychologie waarschijnlijk nog niet optimaal. Je emoties kunnen daardoor in de weg zitten waardoor je verkeerde beslissingen maakt.

Cursus crypto daytraden voor beginners

Als je net begint met crypto daytraden, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het kan dan slim zijn om aan de slag te gaan met een online cursus. Ook van online crypto cursussen zijn er inmiddels ontzettend veel. Maar de twee beste naar mijn mening zijn de Crypto Masterclass en de Crypto en Trading Academy.

Volg de gratis Bitcoin Training!
Bekijk de Crypto & Trading Academy!

Bij allebei deze cursussen krijg je diepgaande informatie over hoe je het beste kunt daytraden met cryptocurrencies. De crypto en trading academy is in veel gevallen ook nog eens gratis met het STAP-budget van de overheid, zeker een aanrader!

Crypto daytraden voor beginners: Conclusie

Ik hoop dat je wat hebt geleerd van deze ultieme gids. Je weet nu hoe je kunt starten met crypto daytrading. Uiteindelijk is het belangrijk dat je zelf onderzoek gaat doen naar de beste methodes en strategieën die werken voor jou.

Een ding waar ik wel achter ben gekomen, is dat iets wat werkt voor de ene, absoluut geen garantie is dat het ook werkt voor jezelf. Je moet veel uren maken om alles goed te begrijpen.

Het is ook zeker niet zo dat je na één week meteen succesvol en winstgevend bent. Net als met alles waar je goed in wil worden heeft het tijd nodig. Het is zeker mogelijk om succesvol te worden met crypto daytrading, maar je moet er zelf de tijd in stoppen om het te laten werken.

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie