Trading Psychologie: 15 Tips voor een ijzersterke Mindset

Trading psychologie wordt vaak gezien als een van de allerbelangrijkste aspecten van een winstgevende trader. Veelal wordt er zelfs gezegd dat dit HET verschil kan maken tussen een verlies- en winstgevende trader.

Het handelen van je eigen emoties is cruciaal om ervoor te zorgen dat je de juiste beslissingen maakt en kan presteren onder druk. Het is niet iets wat je over één nacht ijs leert, maar dit artikel is zeker een goed begin. Ik geef je hier 15 tips voor een ijzersterke mindset en trading psychologie.

In dit artikel bespreek ik de volgende onderwerpen:

Wat is trading psychologie?

In het kort betekent trading psychologie de mentale staat en je emoties die mede bepalen hoe en waarom jij een trade met winst of verlies sluit. Het staat voor verschillende aspecten van een traders karakter, dit beïnvloedt ook de keuzes die worden gemaakt tijdens het uitvoeren van trades.

Discipline en het nemen van risico’s zijn twee van de belangrijkste aspecten van een trading psychologie. Dit wordt gezegd door veel traders omdat het toepassen van deze elementen van cruciaal belang is voor je plan. Angst en hebberigheid worden ook vaak genoemd als het gaat om trading psychologie, maar ook het gevoel van schuld komt vaak voorbij als je actief gaat traden.

Het belang van een trading psychologie

Traders moeten vaak in een hele korte tijd hele belangrijke beslissingen maken. Deze beslissingen kunnen veel impact hebben en gaan over veel geld. Je gaat immers vaak vrij snel in én uit een trade. Om dit goed te doen hebben ze de juiste mindset nodig. Emoties kunnen hier simpel gezegd niet voor in de weg zitten.

Als traders dalende grafieken of slecht nieuws zien over een aandeel, is de eerste reactie die je vaak krijgt angst. Er zijn ook ontzettend veel mensen die een aandeel kopen als het ontzettend goed gaat, en het juist weer verkopen als het slecht gaat. Waardoor de verliezen snel opstapelen.

Traders moeten goed begrijpen wat angst is en waar het vandaan komt, zodat er in situaties waar het niet goed lijkt geen overhaaste beslissingen worden gemaakt.

15 tips voor een ijzersterke trading psychologie

1. Je bent zelf de grootste hindernis

Als je net begint met traden kom je er misschien achter dat je jezelf in de weg zit. Het blijft altijd een spel met jezelf en je komt jezelf waarschijnlijk nergens zo vaak tegen als in het traden.

Toen ik dit besefte heb ik hier actief naar gehandeld in mijn trading avontuur, het heeft me zeker geholpen om mij een betere trader te maken.

2. Voorkom ‘Fear of missing out’

Wanneer er een grote hype in een markt ontstaat, bijvoorbeeld Bitcoin, kan het aanlokkelijk zijn om er meteen op in te springen om zo nog snel wat geld te verdienen. Maar als dit geen onderdeel is van je trading strategie, kan je bedrogen uitkomen.

Zodra je alleen nog handelt op je eigen strategie en niet meer op de hype die ergens ontstaat, weet je dat je op de goede weg bent.

3. Blijf consequent

Zodra je een eigen strategie hebt ontwikkeld, is het belangrijk dat je dit eerst een tijd volhoud. Het kan een tijd goed gaan, daarna een tijd misschien wat minder. Maar dit moet niet betekenen dat je meteen je hele strategie op de schop doet.

Hou consequentie in je trades, op de lange termijn werpt dit vaker zijn vruchten af dan het constant aanpassen van je strategie.

4. Blijf altijd sceptisch

Denk nooit meteen dat een trade perfect is en dat je er in moet stappen. Ga altijd na of het wel klopt. Je moet je mindset zodanig beheersen dat je niet meteen alles aanziet voor een prachtige kans, blijf altijd sceptisch en stap niet overal zomaar in.

Ook dat is onderdeel van het onder controle houden van je emoties.

5. Lees boeken

Er zijn ontzettend veel boeken over traden die je kunt lezen. Ook is er veel geschreven over trading psychologie. Naar mijn mening is het altijd goed om te blijven leren, een goed boek over trading psychologie die ik je wil aanraden is Trading in the Zone van Mark Douglas.

Naar mijn mening is dat het meest complete boek over trading psychologie.

6. Weet wanneer te stoppen

Zodra een trade de goede kant op gaat is het aanlokkelijk om hem door te laten gaan en zo nog meer winst te pakken. Maar juist weten wanneer je moet stoppen is erg belangrijk.

En ja, misschien had er nog wel meer winst in gezeten achteraf. Maar als je dat één keer doet, doe je het daarna vaker. En dan gaan er ook momenten komen waar je je winst in een klap ziet vervagen omdat je te lang in een trade hebt gezeten.

Weet dus altijd wanneer je moet stoppen, hier heb je die ijzersterke mindset voor nodig.

7. Denk niet aan het geld

Het is belangrijk om niet meteen aan geld te denken. Het is een skill die je onder de knie moet krijgen. Je moet ervoor zorgen dat je de trends in een markt leert herkennen. Als je dit kunt zonder dat je meteen denkt over geld, zal dit op de lange termijn beter zijn voor je mentale staat in het traden.

Dit zorgt ervoor dat je met meer rust aan het werk gaat en je niet altijd je hoofd houdt bij het feit dat je geld kan verliezen als je ermee bezig bent.

Tuurlijk, ik raad je absoluut eerst aan om te oefen op een demo account. Maar ook als je met echt geld aan de slag gaat zul je zien dat het in je hoofd heel anders eraantoe gaat dan met nep geld.

8. Discipline is key

Een voor de hand liggende tip, maar zorg ervoor dat je gedisciplineerd te werk gaat. Probeer dagelijks met traden bezig te zijn. Zo blijft het top of mind en zorg je ervoor dat je dit niet uit het oog verliest.

Er zullen ongetwijfeld periodes komen waarin je geen zin hebt om er mee bezig te zijn. Maar juist dan is het belangrijk om ermee door te zetten. Dat onderscheid de serieuze traders van de mensen die het zien als een word snel rijk methode.

9. Verliezen horen erbij

Knoop dit in je hoofd: je gaat geld verliezen als je gaat traden. Er is geen enkele trader die alle trades die hij of zij ooit gemaakt heeft winstgevend heeft afgesloten. En het is ook helemaal niet erg om af en toe een trade te verliezen.

Uiteindelijk gaat het erom dat je meer winst pak op je winnende trades dan verlies op je verliezende trades. Zo kun je nog steeds winstgevend zijn als je de helft van je trades verliest.

10. Pas op voor ‘Fear and Gread’

Staat ook wel voor ‘angst en hebberigheid’. Het zijn erg slechte raadgevers en je moet proberen dit soort gevoelens bij jezelf zo snel mogelijk te herkennen als je er last van hebt.

Achteraf kan je bedenken dat een keuze misschien is gemaakt door een van deze emoties, als je dit herkent zorg je ervoor dat je dit in het vervolg minder snel doet. Waardoor je trading psychologie hopelijk verbetert.

11. Wees realistisch

Traden belooft je echt geen gouden bergen binnen een paar weken. Uiteindelijk is het een skill die je kan leren als je lang genoeg oefent. Als je nog vaak trades verliest is het belangrijk om bij jezelf te rade te gaan.

Waarom heb ik deze trade verloren? Waarom heb ik deze keuze gemaakt? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen. Probeer altijd na te denken waarom je keuzes maakt en of deze realistisch zijn.

12. Erken je eigen fouten

Voor de eigenwijze mensen(zoals ik) misschien een lastige, maar wel erg belangrijk. Als je een fout hebt gemaakt moet je dit ook zelf erkennen. Als je koppig blijft en denkt dat je wel de goede keus hebt gemaakt, gaat dit je niet verder helpen in je trading avontuur.

Als je je eigen fouten erkent, weet je waar je in het vervolg beter op moet letten. Zodat je dit in het vervolg niet meer op die manier doet.

13. Omarm het risico

Als je begint met traden lijkt het waarschijnlijk eng. Je stopt geld in aandelen en de prijs kan stijgen, maar ook dalen. Als het daalt verlies je misschien wel geld. Maar het is goed om te onthouden dat je zonder dit risico ook geen winst kunt maken op een aandeel.

Het is beter om van tevoren het risico dat je loopt te omarmen, daardoor ben je minder bang om trades te plaatsen. Want angst is een emotie die je niet moet willen tijdens het traden.

14. Accepteren en doorgaan

Uiteindelijk moet je het gewoon accepteren. Maak je een fout, dan is dat nou eenmaal zo. Als je leert om fouten die je maakt snel te accepteren, ontstaat er meer ruimte om door te pakken en te leren van die fouten.

Het is belangrijk om gewoon door te gaan en niet ineens te stoppen, juist door fouten te maken leer je, en dat is iets om absoluut niet te vergeten.

15. Volg een Cursus

Als er iets is waar ik de afgelopen tijd achter ben gekomen, is het dat met de hulp van een mentor je resultaten snel kunnen verbeteren. Sinds kort kun je doormiddel van het STAP budget volledig gratis de Crypto en Trading Academy volgen. Daarbij krijg je ook gratis 1,5 jaar toegang tot de MoneyTalks Community. Dat is naar mijn mening zeker het overwegen waard.

Trading Psychologie: samenvatting

Helaas zijn er nog steeds veel traders die het psychologische aspect van traden niet serieus nemen. Toch zijn er veel professionele traders die het zien als een van de meest cruciale aspecten van een winstgevende strategie. Hopelijk heb je met deze tips inspiratie opgedaan om zelf te werken aan je trading psychologie, veel succes!

Heb je zelf nog andere tips over trading psychologie die hierboven niet staan beschreven? Laat het dan vooral weten in een reactie!

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie