Paper Trading: Daytraden met nepgeld | Complete Gids (2024)

Paper trading is een vorm van (online) traden met fictief geld, die wordt gebruikt om te oefenen met traden. Veel beginners zien hier vaak niet het nut van in en willen meteen overstappen naar traden met echt geld. Toch is het vaak beter om eerst te oefenen op een demo account. Hier leer je alles over paper trading en waarom dit wel het overwegen waard is.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Wat is Paper Trading?

Wat is paper trading?

Paper trading is het handelen in aandelen, crypto of andere financiële middelen met nepgeld. Dit wordt gedaan om zonder enig financieel risico te oefenen met daytraden of beleggen. Paper trading wordt veel gedaan door beginners die nog geen ervaring hebben in daytraden.

De naam paper trading is ontstaan omdat vroeger veel mensen hun fictieve trades op papier opschreven. Daarna keken ze of ze na verloop van tijd winst of verlies zouden maken. Tegenwoordig zijn er veel online brokers die een gratis demo account aanbieden om mee te paper traden.

Door de komst van online brokers zijn er een stuk meer mogelijkheden gekomen op het gebied van paper trading. Je kunt bijvoorbeeld vaak zelf het bedrag invoeren waarmee je wil oefenen. Hiermee kan je een situatie creëren die lijkt op die van jezelf.

Waarom papertraden?

Ten eerste is een ontzettend belangrijke tool om te oefenen met daytraden. Als je nog maar weinig of geen ervaring hebt, kun je hiermee je kennis flink opkrikken. Daardoor is de sprong een stuk minder groot als je beslist om met echt geld aan de slag te gaan.

Het beste is om te blijven paper traden totdat je consistent winstgevend bent. Op die manier zorg je ervoor dat de stap voor jezelf een stuk kleiner is als je besluit om met echt geld aan de slag te gaan.

Tuurlijk, als beginnen is het zeker mogelijk dat je winst maakt als je gaat daytraden. Maar om dit op de lange termijn vol te kunnen houden, heb je een gedegen en geteste strategie nodig. Door eerst te papertraden leer je veel bij en kun je zelfverzekerder aan de slag zodra je er klaar voor bent om over te schakelen naar een echt account.

Naast dat papertraden veel wordt gebruikt om te oefenen met daytraden, wordt die ook gebruikt om te oefenen met beleggen. Je kunt fictieve posities innemen in aandelen of opties, om te bekijken wat de uitkomst na een bepaalde periode is geweest.

Verder zijn er ook veel ervaren traders die regelmatig daytraden met nepgeld naast hun echte trades. Ze doen dit bijvoorbeeld om nieuwe strategieën uit te testen voordat ze dit geen inzetten tijdens een trading sessie met echt geld.

Waar kun je papertraden?

Waar kun je papertraden?

Er zijn verschillende plekken waar je kunt beginnen met papertraden. Dit doe je doorgaans met een demo account. Dit is een account dat je opent bij een online broker, waarmee je kunt traden met fictief geld. Een demo account is vaak exact hetzelfde als een account met echt geld, het enige verschil is dat je dus trade met geld dat niet echt is.

Vaak krijg je hier een vastgesteld fictief bedrag voor om mee te traden, bijvoorbeeld 40.000 dollar. Zodra je fictieve geld opraakt, kun je dit account gewoon resetten. Het is dus geen probleem om veel te experimenteren op een demo account. Als je geld opraakt, begin je gewoon opnieuw met paper trading.

Er zijn meerdere online brokers waarbij je erg goed kunt paper traden. Hieronder vind je mijn top 3 paper trading brokers:

1. Plus500

Dit is persoonlijk mijn favoriete online broker. De mogelijkheden bij Plus500 zijn erg groot. Bij deze broker handel je in CFD’s. Dit betekent dat je nooit handelt in een daadwerkelijk aandeel, maar je speculeert op de onderliggende waarde ervan.

Bij het demo account van Plus500 krijg je toegang tot 40.000 dollar in fictief geld. Je kunt hier exact hetzelfde mee handelen als met echt geld.

Het platform van Plus500 is erg geavanceerd en je kunt het allemaal doen vanaf je browser. Je hoeft hier dus geen andere programma’s voor te downloaden.

Als je ooit besluit om over te gaan op echt geld, kun je dat ook doen bij deze online broker. De spreads zijn erg competitief en door het grote aanbod aan CFD’s kun je hier veel kanten mee op.

Meteen beginnen met paper trading? Open dan nu gratis een demo account bij Plus500 en krijg 40.000 dollar om mee te oefenen!

82% van de particuliere beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

2. eToro

eToro is ook een ontzettend goede en betrouwbare online broker voor paper trading. Ook hier kun je volledig gratis mee aan de slag gaan. Bij eToro kun je niet alleen paper traden in CFD’s, maar ook in aandelen of cryptovaluta.

Een ander voordeel aan eToro is dat je hier gebruik kunt maken van copy trading. Dit is een technologie waarbij je andere succesvolle traders kunt kopieren. Dit is een systeem dat erg weinig andere brokers aanbieden. En het leuke is, je kunt ook copy trading met je demo account bij eToro.

Meteen beginnen met paper trading? Open dan nu gratis een demo account bij eToro en krijg 100.000 dollar om mee te oefenen!
76% van de particuliere beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren. eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van uw beleggingen kan stijgen of dalen. Uw kapitaal loopt gevaar.

3. TradingView

De laatste optie die ik wil uitlichten om mee te paper traden, is TradingView. Technisch gezien is dit geen online broker, maar grafiekensoftware. TradingView is wereldwijd een van de populairste programma’s om grafieken mee te tekenen en te bekijken. Via deze grafieken kun je ook realtime papertraden.

Je kunt ook een online broker koppelen aan TradingView, om daarna via dat platform je trades te plaatsen. Een ander voordeel aan paper trading bij TradingView, is dat je zelf het bedrag kan bepalen waarmee je wil traden met nepgeld. Op die manier kun je een realistische situatie creëren die lijkt op die van jezelf als je wil beginnen met echt geld.

Meteen beginnen met paper trading? Open dan nu gratis een account bij TradingView en start meteen!

Is paper trading gratis?

In principe is paper trading altijd gratis. Als je tenminste je aanmeld bij een online broker die hier geen geld voor vraagt. De meeste betrouwbare online brokers, zoals Plus500 en eToro, rekenen geen geld om te paper traden.

Als je besluit om bij een andere online broker te gaan traden met nepgeld, moet je altijd goed de voorwaarden lezen om te checken of ze hier toch geen geld voor rekenen zonder dat je het doorhebt.

Ook goed om te weten: je kunt bij de meeste online brokers zo lang paper traden als je maar wil. Je zit hierbij dus niet vast aan een bepaalde periode. Zodra je er zelf klaar voor bent, kun je overgaan op echt geld. Maar ook hier geldt: let op de voorwaarden van de broker waarbij je besluit te gaan paper traden. Bij Plus500 en eToro zit je in ieder geval altijd goed.

Papertraden met crypto

paper-trading-crypto

Als je besluit om niet met aandelen aan de slag te gaan, maar om te daytraden met crypto. Dan kan ik me voorstellen dat je ook met crypto wil papertraden. Gelukkig zijn ook daarvoor genoeg mogelijkheden.

Als je namelijk besluit om een account aan te maken bij Plus500, kun je papertraden in CFD’s van cryptocurrencies. Hierdoor kun je bijvoorbeeld al oefenen met short gaan of met leverage.

Overigens kun je ook direct papertraden bij TradingView, waarbij je ook in echte crypto paren kunt traden zoals BTC/USD.

Als je meteen wil papertraden bij een broker waarbij je ook kunt overstappen om te crypto traden met echt geld, dan is ByBit een erg goede optie.

Als je dus wil crypto papertraden, zijn er genoeg opties om te gaan oefenen met nepgeld.

Papertraden vs. daytraden met echt geld

papertraden met echt geld vs. nepgeld.

Alhoewel je bij papertraden via een online broker exact dezelfde handelingen uitvoert als wanneer je dit doet met echt geld, zijn er toch verschillen tussen de twee. Het is belangrijk dat je de verschillen goed begrijpt, anders kijk je later misschien wel gek op van je resultaten.

Het belangrijkste verschil tussen traden met echt geld en met nepgeld, is je mindset. Zodra je een trade plaatst met fictief geld, durf je doorgaans meer risico te nemen. Het maakt toch niet uit of je het uiteindelijk verliest, want je voelt het niet in je portemonnee. Als je een trade maakt met echt geld, wordt het ineens een heel ander verhaal. Het kan zomaar zijn dat je je eigen geld voor je ogen minder waard ziet worden.

Daardoor kan het zomaar zijn dat je andere keuzes maakt als toen je nog aan het papertraden was. Het is dus echt belangrijk om te begrijpen dat er wel degelijk een verschil zit in traden met echt geld en traden met nepgeld. En het heeft alles te maken met je emoties.

Voor- en Nadelen van Paper Trading

Paper trading is een uitstekende manier om te starten met het handelen van financiële instrumenten. Er zijn veel voordelen, maar ook nadelen. Hieronder heb ik ze overzichtelijk op een rijtje gezet:

Voordelen

  • Geen risico: omdat je gaat daytraden met nepgeld, heb je zelf totaal geen risico op het verlies van geld. Je kunt verschillende scenario’s uitspelen of trades proberen, zonder dat je ook maar enig risico hebt.
  • Zo lang oefenen als je wil: Bij de meeste online brokers met een demo account, kun je net zo lang paper traden als je zelf wil. Er is geen maximale periode, je kunt overgaan op echt geld wanneer je er zelf klaar voor bent.
  • Het creëert zelfvertrouwen: Door te starten met paper trading, krijg je meer zelfvertrouwen. Hierdoor heb je in de toekomst hopelijk een beter gevoel als je start te traden met echt geld.
  • Je kunt alles bijhouden: Alle trades die je plaatst kun je bijhouden. Je kunt daarmee een logboek bijhouden van je eigen geplaatste paper trades. Dit kun je gebruiken om van te leren. Hierdoor maak je minder waarschijnlijk dezelfde fouten in de toekomst.

Nadelen

  • Het is fictief: het grootste voordeel is ook meteen het grootste nadeel. Omdat al je trades virtueel zijn, is het lastiger om je resultaten serieus te nemen dan wanneer je met echt geld trade. Hierdoor kan het lijken alsof je erg goed bent in traden, terwijl dat misschien wel niet zo is.

Hoe zelf beginnen met Paper Trading?

Hoe zelf beginnen met papertraden?

Om zelf te beginnen met paper trading heb je ten eerste een demo account nodig. Het is het beste dat je begint te paper traden op een demo account van een broker waarbij je ook van plan bent om echt te gaan traden. Je leert hier namelijk exact hoe het platform werkt, welke soorten contracten er zijn, hoe je verschillende orders plaatst en wat je kunt verwachten.

Met een demo account kun je verschillende trading strategieën testen zonder enig risico. Je kunt verschillende technieken en indicatoren zonder dat je eigen geld op het spel staat. Dat zorgt ervoor dat je op een rustig wijze kunt leren traden.

Het is overigens wel belangrijk om je demo trading account te behandelen alsof het een echt account is. Op deze manier simuleer je zo realistisch mogelijk hoe je met echt geld ook zou handelen.

Conclusie

Paper trading is vandaag de dag toegankelijker dan ooit. Het is de perfecte manier om te oefenen met traden zonder dat je ook maar enig risico hebt.

Het is overigens wel belangrijk om te weten dat je emoties anders zijn als er echt geld op het spel staat. Daarom moet je altijd rekening houden met je mindset als je hiermee aan de slag gaat.

Met een demo account kun je vaak onbeperkt oefenen, totdat je het zelf tijd vind worden om te starten met traden met echt geld. Je kunt het beste een demo account aanmaken bij een broker waarbij je ook wilt gaan traden met echt geld, zo kun je een zo soepel mogelijk overstap maken als je er zelf klaar voor bent.

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie