Scalping: Een gouden daytrading strategie!

Scalpen is een van de bekendste (day)trading strategieën die wereldwijd wordt gebruikt. In dit artikel leg ik je uit wat het precies is, hoe het werkt én laat ik je voorbeelden zien van hoe het wordt toegepast. Lees snel verder!

Wat is scalpen?

Scalping (of scalpen) is een trading strategie die bestaat uit het profiteren van kleine prijsveranderingen en het snel nemen van winst zodra het winstgevend is geworden.

Tijdens het daytraden wordt deze strategie ook veel gebruikt. Dan ook voornamelijk om heel veel trades te maken met kleine winsten.

Voor een trader die de scalping strategie toepast, is het belangrijk om een strakke exit-strategie te hebben. Omdat een groot verlies alle kleine winsten kan doen verdampen in een hele korte tijd. Dus, de juiste tools zijn belangrijk om deze strategie te doen slagen.

Meer leren over scalping en andere daytrading strategieën?

Volg dan GRATIS de Crypto en Trading academy, de meest actuele en complete cursus over day trading!

IN HET KORT

 • Scalping is een trading stijl die bestaat uit het profiteren van kleine prijsveranderingen door het snel doorverkopen na een prijsstijging of daling.
 • Scalping vereist een strakke exit-strategie. Omdat een groot verlies alle kleine winsten waar je zo hard voor hebt gewerkt kan doen verdampen.
 • Het hebben van de juiste tools, zoals een direct-acces broker en live feeds, is cruciaal voor het slagen van deze strategie.
 • Een succesvolle scalper heeft veel meer winnende trades, dan verliezende trades. De winsten blijven veelal hetzelfde en zijn vaak net iets groter dan verloren trades.
 • Iemand die puur de scalping strategie toepast, maakt veel trades per dag, dit kan in de honderden oplopen.

Zo werkt scalping

Scalping is gebaseerd op de aanname dat de meeste instrumenten, zoals aandelen of crypto, altijd het eerste deel van een beweging afmaken. Wat er na die beweging gebeurt is onzeker. Na die eerste beweging kan een instrument toch weer dalen, of juist verder stijgen.

Een scalper probeert om zoveel mogelijk kleine winsten te pakken. Dit is het tegenovergestelde van een strategie waarbij mensen zeggen dat je een winnende trade moet ‘laten lopen’. Waarbij mensen een trade langer laten doorlopen om daardoor hopelijk meer winst te maken.

Deze strategie werkt door veel winnende trades te maken, maar erg vroeg winst te nemen. Waardoor je de grootte van winnende trades mogelijk opoffert.

Iets dat je misschien wel vaker hebt gehoord is de term: “Zorg ervoor dat je winnende trades groter zijn dan je verliezers, dan zit je goed”. Dat geldt ook voor scalping. Het is niet ongebruikelijk dat een trader gemiddeld meer trades verliest dan wint, maar zolang je meer winst pakt op winnende trades, dan verlies op de verliezers. Dan maak je uiteindelijk toch winst.

Tips voor beginnende scalpers

Het wordt voor veel mensen steeds makkelijker om te starten met traden. Daarom zijn er ook veel mensen op zoek naar bijvoorbeeld daytrading cursussen en strategieën.

wat is scalping

Mensen die nog niet bekend zijn met scalpen moeten eerst goed afwegen of dit een trading strategie is die bij hen past, omdat je erg gedisciplineerd moet zijn. Je moet je trading psychologie goed op orde hebben.

Je moet snel beslissingen kunnen maken, kansen kunnen zien en je bent constant bezig met turen naar een scherm. Mensen met weinig geduld en die de kleine winsten niet kunnen waarderen, slagen waarschijnlijk niet met deze strategie.

Voor- en nadelen van scalping

Als het een trader lukt om een goede en strikte exit-strategie te hanteren, is het mogelijk om hier erg succesvol mee te zijn. Scalpers kunnen kleine veranderingen in de prijs van een instrument gebruiken naar hun voordeel. Deze kleine veranderingen reflecteren misschien niet de algemene trend van een instrument, maar kunnen dus alsnog goed gebruikt worden.

Meer leren over scalping en andere daytrading strategieën?

Volg dan GRATIS de Crypto en Trading academy, de meest actuele en complete cursus over day trading!

Een ander voordeel van scalpen is dat je het instrument niet super goed hoeft te kennen. De fundamentele waarden van een instrument spelen geen grote rol als het gaat om een erg kort tijdsframe.

Verder is een groot voordeel van deze trading strategie, dat je maar relatief weinig risico hebt. Het is zo bedacht dat er maar heel weinig mogelijkheid is voor grote verliezen. Omdat je constant winst neemt en niet te lang alles laat doorlopen, is er minder risico op verliezende trades.

Ook is scalping een strategie die gebruikt kan worden om zowel short als long te gaan. De markt hoeft niet een bepaalde kant op te bewegen om er van te profiteren. Daardoor ontstaan er meer kansen om trades te plaatsen.

Omdat scalpen wereldwijd erg bekend is, staat er online ontzettend veel informatie over deze strategie. Daarom is dit ook voor beginners een goede optie om mee te starten.

Toch zijn er ook een aantal nadelen aan deze trading strategie. Een van de grootste nadelen is de hoeveelheid trades. Je moet voor een langere periode bezig zijn en veel kleine trades openen. Daardoor krijg je relatief veel transactie kosten vergelen met andere trading strategieën. Dit komt omdat je op elke trade die je maakt, een kleine commissie moet betalen.

Toch moet je met scalpen profiteren van de grote hoeveelheid trades, om genoeg winst te maken. Voor sommige traders is het risico dat wordt gelopen op kleine winsten het niet waard.

Sommige scalpers maken tientallen of honderden trades per dag. Daardoor kan deze strategie veel tijd in beslag nemen en vergt het veel concentratie.

De voordelen van scalpen:

 • Kan erg winstgevend zijn als het goed wordt uitgevoerd en er gebruik wordt gemaakt van een strakke exit-strategie.
 • Veel kansen om te profiteren van kleine veranderingen in de prijs van een instrument.
 • Je hoeft het instrument niet door en door te kennen.
 • Er is relatief weinig risico die je loopt.
 • Kan gebruikt worden om zowel long of short te gaan, daardoor meer kansen op succesvolle trades.

Nadelen van scalpen:

 • Hoge transactiekosten
 • Heeft leverage nodig om redelijke winst te maken
 • Kan veel tijd kosten waarbij je lang voor een scherm zit en erg geconcentreerd moet zijn.

Conclusie

Als je geïnteresseerd bent in daytrading, dan is het een must om jezelf goed te informeren over het fenomeen scalping. Het kan erg winstgevend zijn voor traders die dit gebruiken als hun belangrijkste trading strategie. Of zelfs voor mensen die het af en toe toepassen als ze er voor in de mood zijn.

Het belangrijkste is gewoon om een goede exit-strategie te hebben. Dat is het maak- of breekpunt om kleine winsten in een grote dagwinst om te zetten. De korte tijd in de markt en de hoeveelheid kansen die er ontstaan is een van de redenen waarom deze trading strategie zo populair is.

Meer leren over scalping en andere daytrading strategieën?

Volg dan GRATIS de Crypto en Trading academy, de meest actuele en complete cursus over day trading!

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie