Dollar Cost Averaging Uitleg + Voorbeelden (2023)

Dollar Cost Averaging is een slimme manier om zonder veel omkijken je geld te beleggen in bijvoorbeeld aandelen of crypto. In dit artikel geef ik uitleg over deze beleggingsstrategie en hoe je deze het beste zelf toepast. Ook geef ik duidelijke voorbeelden. Laten we beginnen.

Wat is Dollar Cost Averaging?

Dollar Cost Averaging (afgekort DCA) is een beleggingsstrategie waarbij je periodiek gelijke hoeveelheden geld belegt. Dit kan wekelijks, maandelijks of jaarlijks zijn. Overigens gaat het hier vaak om maandelijkse beleggingen. In dit artikel neem ik de maandelijkse periode als uitgangspunt.

Deze strategie heet ‘dollar cost averaging’, omdat het bedoelt is om de gemiddelde kosten van aandelen of crypto naar beneden te brengen.

De rode draad van dollar cost averaging is dat je altijd op hetzelfde moment in de maand je geld inlegt. Doordat je op meerdere momenten blijft aankopen, is de kans kleiner dat je iets op een piek koopt, daardoor ligt uiteindelijk de gemiddelde aankoopprijs vaak lager.

Meer leren over beleggen? Volg een cursus uit mijn toplijst!

DCA is dus ook wel een vorm van spreiding, wat vaak goed is voor het rendement op je beleggingen.

Dollar Cost Averaging Voorbeelden

Hieronder zie je een tabel met een voorbeeld van de dollar cost averaging strategie. In dit voorbeeld ga ik uit van aandelen, maar dit kan ook 1 op 1 worden toegepast met bijvoorbeeld beleggingsfondsen of crypto.

MaandInvesteringPrijs van het aandeelHoeveelheid gekochte aandelen
1€300€2015
2€300€1030
3€300€560
4€300€1520
5€300€1030
6€300€2015
7€300€3010
8€300€1520
9€300€560
10€300€1520
Totaal€3000Gemiddeld: €10,70280

Zoals je hierboven ziet is de gemiddelde aankoopprijs per aandeel €10,70 (3000 euro investering / 280 aandelen). Hierdoor heb je veel stabieler ingekocht dan wanneer je alles in één maand had gepompt. Als je bijvoorbeeld in maand 6 alles had gekocht, had je nu veel minder aandelen.

Overigens geld dit ook de andere kant op, als je in maand 9 had gekocht, had je nu meer aandelen gehad dan wanneer je de dollar cost averaging strategie had toegepast.

Uiteindelijk zorgt DCA er dus voor dat je financiële instrumenten zoals aandelen voor een meer gemiddelde prijs kan kopen op de lange termijn.

Hieronder nog een goed voorbeeld van de kracht van Dollar Cost Averaging.

Dollar Cost Averaging voorbeeld.
Illustratie afkomstig van Binance.

Hierboven zie je een illustratie van het verschil tussen DCA en het eenmalig investeren van een bedrag (ook wel lump sum genoemd). Daar zie je dat je door maandelijks in te leggen ook op de lage punten koopt, waardoor het gemiddelde daalt over de maanden. Terwijl je bij de eenmalige investering geen gemiddelde koopt, maar alleen de prijs van dat moment.

Hier was de DCA strategie dus succesvoller.

Wanneer gebruik je Dollar Cost Averaging?

DCA is ooit bedacht voor mensen die weinig verstand of tijd hebben om te beleggen. Dit is een manier van beleggen die passief is. Je hoeft er eigenlijk geen tijd in te stoppen, het enige wat je moet doen is maandelijks rond dezelfde tijd aankopen, alhoewel je dit bij de meeste brokers ook gewoon kunt automatiseren.

Automatisch maandelijks geld beleggen is bij de meeste brokers mogelijk.

Maar goed, is Dollar Cost Averaging wat voor jou? Wanneer je een beginner bent, geen zin hebt om je erin te verdiepen of geen tijd hebt om te traden. Dan kun je dit zeker overwegen. Ook wanneer je simpelweg minder risico wilt lopen op je beleggingen, is dit een strategie die je misschien goed kunt gebruiken.

Als je juist wel geïnteresseerd bent in de aandelen of crypto markt, dan kun je misschien toch beter kijken naar een andere vorm van traden of beleggen.

Dollar Cost Averaging Voordelen

In deze dollar cost averaging uitleg laat ik je graag de voordelen zien van deze strategie, dat zijn er toch behoorlijk wat.

  • Minder risico: Omdat je op veel verschillende momenten aankoopt, verspreid je je risico evenredig. Dit zorgt ervoor dat je een gemiddelde aankoopprijs van de markt over een langere periode.
  • Kost weinig tot geen tijd: Periodiek beleggen met de DCA strategie kost je amper tijd. Je moet alleen maar op een bepaalde dag van de maand geld inleggen, voor de rest heb je er geen omkijken naar. Tegenwoordig hebben veel brokers ook de mogelijkheid om dit te automatiseren, waardoor je er helemaal geen omkijken meer naar hebt.
  • Weinig kennis nodig: Voor deze strategie heb je eigenlijk geen verstand van financiële markten nodig. Je hoeft geen grafieken te bestuderen of andere fratsen uit te halen. Omdat je periodiek geld belegt, creëer je een gemiddelde over op de lange termijn. Waardoor je niet op hoge, en niet op lage momenten inkoopt.
  • Kleinere investering om te beginnen: In vergelijking met een strategie waarbij je op één moment een groot bedrag inlegt, heb je voor dollar cost averaging een kleinere investering nodig in eerste instantie. Je verdeelt het bedrag over een langere tijd. Doordoor kan je al met 50 of 100 euro per maand beginnen. Terwijl dit met lump sum eigenlijk niet het geval is.
  • Beleggen zonder emotie: DCA is een strategie die je niet actief hoeft te managen. In principe hoef je er niet mee bezig te zijn. Daardoor spelen je emoties veel minder een rol. Zodra de markten bijvoorbeeld onderuit schieten, is dat geen groot probleem omdat je niet vooraf een groot bedrag hebt ingelegd. En het voordeel is dat je dan ook weer bij kan kopen waardoor de gemiddelde aankoopprijs van een aandeel daalt. Dus de inkoopprijs van je aandelen blijft gemiddeld, en je emoties daardoor ook!
Beleggen zonder emotie.
Met dollar cost averaging kun je beleggen zonder veel emoties. Dat bespaart je eenzelfde hoofd als de man op de afbeelding ;).

Dollar Cost Averaging Nadelen

In deze dollar cost averaging uitleg wil ik het ook met je hebben over een aantal nadelen van deze strategie.

  • Transactiekosten: Wanneer je aandelen of crypto’s aankoopt, betaal je daarover transactiekosten. Deze kosten gaan van je rendement af. Omdat je met de DCA strategie relatief vaak aankoopt, betaal je ook vaker transactiekosten dan wanneer je alles in één keer aankoopt. Dit heeft op de lange termijn een negatief effect op je rendement.
  • Rendement: Omdat je in deze strategie niet ingaat op de markt en kijkt naar kansen om aan te kopen, koop je dus ook aan op momenten dat de markt hoog staat. Daardoor loop je mogelijk ook extra rendement mis dan wanneer je meer onderzoek doet en aankoopt op de momenten dat de markt laag staat.

Conclusie: Dollar Cost Averaging Uitleg

Zoals je hebt kunnen lezen heeft de dollar cost averaging strategie goede en slechte kanten. Voor mensen die weinig hebben met beleggen en op de lange termijn gewoon rendement willen behalen, is dit naar mijn mening en erg goede strategie om toe te passen.

Als je juist geïnteresseerd bent in beleggen en het doen van eigen onderzoek, dan kun je misschien beter op zoek gaan naar een andere strategie. Of moet je juist eens iets als daytraden overwegen.

Of deze strategie iets voor je is, komt er uiteindelijk op neer wat je eigen wensen zijn. Ik kan die beslissing niet voor je maken. Maar het is naar mijn mening in ieder geval geen strategie om per direct links te laten liggen.

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie