Market Wizards: interviews met succesvolle traders!

Wat is het verschil tussen de meest succesvolle traders ter wereld, en de grote meerderheid onsuccesvolle traders? Dat is de vraag die schrijver Jack Schwager probeert te beantwoorden met het boek Market Wizards. En dat doet hij niet door er zelf over te speculeren, maar door die übersuccesvolle traders zelf te interviewen.

In dit artikel geef ik een review en een samenvatting van het boek Market Wizards. Is dit boek het lezen waard? Of is het al gedateerd? Je leest het hier!

De auteur van Market Wizards

Bij het behandelen van boeken over trading vind ik het belangrijk om vooraf te checken of ik wel echt te maken heb met iemand die weet waar hij of zij over praat. In het geval van Market Wizards kan ik wel bevestigen dat we te maken hebben met een professional.

Jack D. Schwager. De Auteur van het boek Market Wizards.
Jack D. Schwager

De schrijver van Market Wizards is Jack Schwager. Hij heeft in de loop der jaren al een stuk of 10 (voor zover ik kon vinden) boeken geschreven over traden en de financiële markten.

Nou wil dat niet meteen zeggen dat hij een professional is, maar het is wel een indicatie dat hij er veel mee bezig is.

Wat leuker is om te bekijken, is zijn website. Daar kun je meer lezen over wie Jack is, wat hij tegenwoordig doet en hoe hij aan al zijn kennis komt. Zo is daar ook te lezen dat hij universitair is afgestuurd in de economie. Je kunt daar zelfs oude trade logs van hem bekijken. Dus aan social proof geen gebrek.

Market Wizards Samenvatting

Goed, tijd om in te gaan op de inhoud van dit boek. Market Wizards wordt gezien als een boek die je gelezen MOET hebben als je een trader bent of wil worden.

In totaal bestaat het uit 16 interviews met ’s werelds meest succesvolle (day)traders. Zij zijn in dit boek dus de echte ‘market wizards’. De meeste namen zeggen je waarschijnlijk niks, maar hun verhalen zijn zeker inspirerend.

Een van de ‘wizards’ ken je misschien wel. Dit is Richard Dennis, hij heeft destijds het ‘Turtle Trader’ experiment opgezet. Als je Way of the Turtle hebt gelezen weet je daar ongetwijfeld meer over, anders raad ik je ook zeker aan om dat boek te lezen!

De waarde van dit boek zit hem voornamelijk in het feit dat je een kijkje neemt in het hoofd van traders die winst maken waarvan de meeste mensen alleen maar kunnen dromen.

De meeste wizards wisten zelfs een investering van maximaal een paar duizend euro om te zetten naar bedragen van meerdere miljoenen.

Uiteindelijk komt het neer op:

Elke wizard die wordt geïnterviewd belicht een ander punt dat van belang is om succesvol te worden als trader. Toch komt het meeste terug op bepaalde aspecten:

Solide strategie + de juiste mindset = trading succes

En terwijl je dit leest denk je misschien ook wel ‘makkelijker gezegd dan gedaan’, en daar ben ik het mee eens. Het lijkt heel makkelijk, pas dit toe en je wordt succesvol.

Het is zeker niet zo makkelijk, maar als je het grotere plaatje bekijkt is dit wel waar het op neer komt. Overigens wordt er in het boek zelf natuurlijk nog veel dieper op dit onderwerp ingegaan.

Belangrijke lessen uit Market Wizards

Alle wizards die worden geïnterviewd vertellen op hun eigen manier over hun succes. Jack Schwager maakt vanuit daar weer de vertaling naar de lezer door de verhalen van de wizards om te zetten naar lessen die je zelf kan gebruiken om beter te traden.

De belangrijkste lessen licht ik hieronder voor je uit.

Trade defensief

Het merendeel van de wizards die Jack in dit boek interviewt leggen de nadruk op het behoud van hun kapitaal. Iets wat me doet denken aan een beroemde quote van Warren Buffett: “Regel 1: Verlies geen geld. Regel 2: Vergeet nooit regel 1.”.

Bovenstaande gaat in op wat ik sommige traders hoor roepen. Die beweren dat je alleen grote winst kunt maken als je veel risico neemt.

Een belangrijke les uit Market Wizards: verdedigen is belangrijker dan aanvallen

Eigenlijk komt dit allemaal neer op het hebben van een goed risicomanagement. Iets waar bijvoorbeeld erg veel aandacht aan wordt besteed door Kevin Timmer in zijn Day Trading Masterclass.

Al je trading kapitaal verliezen door trades te doen met een super hoog risico, is een van de gevaarlijkste dingen die je als trader kan doen. Dat wordt gezegd door Larry Hite, een van geïnterviewde wizards. Zoals hij zegt: “Als je niet gokt, win je ook niks. Maar als je alles verliest, kan je niet gokken”.

Wees niet eigenwijs

Voor de een is dit makkelijker te omarmen als de ander, maar bovenstaande is wel verrekte belangrijk om te begrijpen.

Een groot gedeelte van de wizards die voorbijkomen in het boek, verloren eerst (bijna) hun hele vermogen. Pas daarna werden ze winstgevend. Maar door hun vermogen te zien verdampen, leerden ze wel een belangrijke les: ‘zet je ego opzij’.

De traders in het boek verloren hun vermogen omdat ze er zelf van overtuigd waren dat ze bij het rechte eind zaten, maar dat was niet zo. En dat toegeven bleek erg lastig voor ze te zijn, waardoor ze in verliezende trades bleven zitten en erg veel geld verloren.

Ergens in het midden van het boek vraagt Jack aan een van de Wizards waarom hij denkt dat de meeste traders geld verliezen. Zijn antwoord was: “Omdat ze liever geld verliezen dan dat ze toegeven dat ze verkeerd bezig zijn”.

Uiteindelijk komt dit neer op emotie. Iets wat je waarschijnlijk al vaker hebt gelezen. Je emoties zijn van cruciaal belang tijdens het traden. Als je je emoties niet goed beheerst, moet je echt terug naar de tekentafel.

Verliezende trades kunnen ook goede trades zijn

In een van de laatste hoofdstukken van het boek reflecteert Jack Schwager ook op zijn eigen geschiedenis in het traden. Daarin zegt hij dat mensen vaak winnende en verliezende trades verwarren met goede en slechte trades.

Met een goede trade kan je ook geld verliezen en met een slechte traden kan je ook winst maken. Een goede trade doe je aan de hand van een werkende strategie in combinatie met de juiste risicomanagement, op de lange termijn is dit winstgevend als je het goed toepast.

Het merendeel zal winstgevend zijn, maar ook daar zullen verliezende trades tussen zitten. Een slechte trade zal op de lange termijn niet winstgevend zijn, maar ook daar zullen af en toe winstgevende trades tussen zitten.

Market Wizards Review: Conclusie

Goed, je weet nu Market Wizards voor boek is en wat je ongeveer kan verwachten. Aan het einde van deze Market Wizards review licht ik kort mijn eigen plus- en minpunten toe.

Een van de minpunten aan het boek is dat het een beetje gedateerd is, het is in eerste instantie in 1980 uitgebracht, maar wel opnieuw uitgebracht in 2012. Sommige voorbeelden uit het boek zijn een beetje oud, wat een beetje gek kan lezen. Maar het gaat uiteindelijk om de lessen van de wizards, en die zijn vandaag de dag nog steeds erg relevant.

Verder is het boek volledig Engels en is er geen Nederlandse variant beschikbaar. Mocht je liever geen Engelse boeken lezen, dan is dit misschien niet voor jou.

Ik vind het zelf een super inspirerend en leerzaam boek, je kijkt echt mee in het hoofd van succesvolle traders. Waardoor ik zelf ook meteen weer zin krijg om te gaan traden!

Vragen over deze review? Laat ze dan achter in de reacties hieronder!

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie