Way of the Turtle Review: is dit boek het lezen waard?

Ik heb Way of the Turtle een paar dagen geleden uitgelezen. En wat ik van anderen heb gehoord klopt voor mij zeker ook. Dit is het leukste boek over trading wat ik tot nu toe heb gelezen. In deze Nederlandse Way of the Turtle review vertel ik je waarom ik dit vind, waar het over gaat en of dit boek het lezen waard is (spoiler alert: ja!).

Het verhaal van Way of the Turtle (samenvatting)

Het verhaal van Way of the Turtle start een paar decennia terug. 1983 om precies te zijn. Toen startten Richard Dennis en William Eckhardt het Turtle Experiment. In die tijd was Richard Dennis een van de bekendste traders ter wereld. Hij wist toen voor zijn veertigste zijn startkapitaal van een paar duizend dollar om te zetten naar meer dan 100 miljoen.

William Eckhardt was een traditionele trader die destijds al een paar jaar zijn eigen trading bedrijf had. De twee mannen hadden vaak discussies of goede traders geboren werden, of dat ze ook gemaakt konden worden. Volgens William was Richard geboren met een gave, maar hij was het daar zelf niet mee eens en was er van overtuigd dat het aan te leren was.

Volgens Richard kon iedereen met de juiste begeleiding en inspanning een succesvolle trader worden. Om voor altijd een einde te maken aan de discussie, plaatsten ze een paginagrote advertentie in de Wall Street Journal.

Op zoek naar ‘Turtles’

De advertentie die Richard plaatste in de Wall Street Journal was vrij simpel. Hij zocht mensen voor zijn ’trading group’. De participanten die door de selectie kwamen mochten voor een periode van 5 jaar mogen handelen met een deel van het vermogen van Richard Dennis. Een percentage van de winst mochten ze zelf houden.

Naar aanleiding van de advertentie meldden er zich meer dan 1000 mensen aan. Al deze mensen kregen een lijst met 60 vragen die ze konden beantwoorden met waar/niet waar.

Door die vragenlijst werd de spoeling al een stuk dunner. Er bleven daarna nog 40 deelnemers over die op gesprek mochten komen. Uiteindelijk zijn daaruit 23 mensen geselecteerd die werden opgeleid tot trader door Richard en zijn team.

Aan de slag…

De 23 kandidaten die overbleven en mee deden aan het ‘experiment’, werden omgedoopt tot Turtle Traders. In 2 weken tijd leerden ze 2 relatief simpele trading systemen. Na deze 2 weken mochten ze meteen al aan de slag met een klein kapitaal.

Way of the Turtle review

De Turtle Traders die aan het einde van de eerste maand hadden aangetoond dat ze de trading systemen onder de knie hadden, kregen per persoon tussen de 250.000 en 2 miljoen dollar tot hun beschikking om mee te traden. In 5 jaar tijd wisten ze gezamenlijk meer dan 100 miljoen dollar winst te maken met een gemiddeld rendement van ruim 80% per jaar. Dit zijn ongekende bedragen, helemaal voor mensen die daarvoor niks van traden afwisten.

Niet iedereen was succesvol

Niet alle 23 traders waren succesvol in wat ze deden. Ongeveer een derde van alle kandidaten moest vroegtijdig stoppen vanwege tegenvallende resultaten. Dat klinkt misschien gek, omdat alle traders exact hetzelfde systeem hadden geleerd. En als de een daar wel winstgevend mee was, waarom dan de ander niet? Dat heeft allemaal te maken met trading psychologie.

Sommige traders konden hun emoties namelijk niet onder bedwang houden. Toen het even minder ging, begonnen ze te twijfelen aan het systeem, lieten ze trades liggen, of pasten ze zelfs het systeem eigenhandig aan omdat ze dat beter leek.

Niet iedereen kon hun emoties onder bedwang houden, wat cruciaal bleek te zijn voor een winstgevende strategie.

Uit Way of the Turtle

Uiteindelijk bleek de sleutel tot succes, consistentie. Dat lijkt makkelijk, maar je emoties kunnen je op den duur in de weg gaan zitten. Succes in trading is dus niet volledig afhankelijk van een fantastisch trading systeem, maar ook van je eigen emoties.

Als je na het lezen van dit boek nog meer wil leren over emoties bij traden en trading psychologie, lees dan ook eens Trading in the Zone of een van de andere boeken in mijn lijst.

De auteur van Way of the Turtle

Curtis M. Faith
Curtis M. Faith

Bij deze Way of the Turtle review moet ik het ook hebben over de auteur. Hij gaat onder de naam Curtis M. Faith. Het bijzondere aan deze man en ook meteen aan dit boek, is dat hij een van de 23 Turtle Traders was die meedeed aan het experiment.

Curtis was de jongste (19 jaar toen hij begon) trader die meedeed. Hij schijnt ook de meest succesvolle trader te zijn geweest. Hij zou in de vijf jaar dat hij meedeed, meer dan 30 miljoen dollar winst hebben gemaakt.

Door zijn eigen ervaringen krijg je ook een bijzonder inkijkje in hoe alles destijds te werk ging.

De Turtle-Trader basisprincipes

In Way of the Turtle leer je vier basisprincipes over hoe je een succesvolle trader wordt. Hieronder licht ik een paar van de -naar mijn mening belangrijkste- lessen uit:

  1. Trade met een edge: Het is belangrijk dat je een trading systeem vindt dat op de lange termijn goede rendementen maakt door een positieve verwachtingswaarde. Dit wordt ook wel een edge genoemd.
  2. Manage je risico: Zorg ervoor dat je controle over je risico houdt. Risk management is ontzettend belangrijk tijdens het traden. Dit betekent dus dat je nooit teveel risico moet lopen waardoor je een groot deel van je portfolio kwijtraakt. Zorg er altijd voor dat je altijd na een slechte periode door kan blijven traden.
  3. Wees consistent: Een van de belangrijkste lessen uit Way of the Turtle is dat je consistent moet blijven. Je moet je plan consistent blijven uitvoeren, ook als je even denkt dat het niet goed werkt. Want uiteindelijk zorgt inconsistentie ervoor dat de positieve verwachtingswaarde van een systeem verloren gaat.
  4. Houd het simpel: Een simpel systeem doet het simpelweg vaak beter dan een meer complex systeem. Onthoud daarom KISS: Keep It Stupid Simple.

Way of the Turtle Review: Conclusie

Aan het begin van deze Way of the Turtle review had ik beloof om te vertellen of ik dit boek het lezen waard vind of niet. Zoals ik al zei vind ik dit een van de leukste boeken over traden die ik tot nu toe heb gelezen. Dit komt ten eerste omdat Way of the Turtle een goede motivator kan zijn voor jezelf.

Als je net begint met traden vraag je je soms misschien af hoe je toch ooit succesvol kan worden. Maar hier lees je dus over mensen die, net als jij, ook vanaf nul zijn begonnen en er succesvol mee zijn geweest.

Verder is het erg tof om te lezen dat de schrijver van Way of the Turtle zelf ook deel heeft genomen aan het experiment. Zo krijg je een bijzonder inkijkje in de wereld van het traden.

Al met al kan ik deze Way of the Turtle review erg positief afsluiten en zou ik je zeker aanraden om dit boek een kans te geven!

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie