9 keer het beste advies van Warren Buffett

Warren Buffett staat bekend als een van de beste beleggers aller tijden, hij heeft multi-miljarden verdiend met investeringen via zijn bedrijf Berkshire Hathaway. Hij is overigens niet alleen een geweldige belegger, het is ook een ontzettend wijze en grappige man. Hij houdt er van om zijn wijsheden, die soms nogal recht voor je raap zijn, te delen met mede beleggers en enthousiastelingen.

De adviezen van Warren Buffett zijn erg breed, het gaat niet alleen over investeren en beleggen, maar ook over het leven in het algemeen. Voor vandaag houd ik het lekker overzichtelijk bij de tips waar je op financieel vlak hopelijk baat bij hebt. Het leuke aan deze adviezen is: Buffett’s wijsheid lijkt soms erg logisch, toch kan het veel opleveren als je het goed toepast.

De tips en adviezen van Warren Buffett

Tip 1. “Regel 1 is verlies nooit geld, regel 2 is dat je regel 1 nooit moet vergeten”

Het punt dat Warren Buffett hier wil maken lijkt vrij simpel, maar het is ontzettend lastig. Natuurlijk probeer je als belegger winst te maken, maar een van de beste manieren om dat te doen is door kans op verlies te vermijden. Als je minder keuzes maakt die je portfolio in gevaar brengen, is er alleen maar meer ruimte om winst te maken. En als je meer geld in je portfolio hebt, is het behalen van samengestelde rente alleen maar makkelijker.

Deze aanpak geeft handvaten voor hoe je moet investeren. Buffett zegt hiermee dat inplaats van constant te kijken naar de uitschieters, je eerst moet kijken naar hoe je verliezen ontwijkt. Daarna kan je kijken naar het maken van winst. Dat is al een andere aanpak dan veel mensen die de markt zien als een grote gokautomaat.

Tip 2. “Kansen komen niet regelmatig. Als het goud regent, hou de emmer uit, niet een vingerhoedje.”

Met deze quote wordt bedoeld dat als je een goede kans op de markt ziet, je snel en adequaat moet handelen. Als er zich een mooie gelegenheid voordoet, bijvoorbeeld als de prijzen laag zijn, moet je er vol voor gaan. Zulke kansen komen misschien niet snel weer.

Dit is een aanpak die Warren Buffett regelmatig zelf toepast. Als de markten er goed voor staan bouwt hij een flinke buffer op. Zodra aandelen instorten investeert hij er ontzettend veel geld in. Dankzij die grote buffer kan hij deze strategie zelf goed toepassen.

Tip 3. “Het is beter om aandelen te kopen van een fantastisch bedrijf voor een redelijke prijs, dan om aandelen te kopen van een redelijk bedrijf voor een fantastische prijs.”

Deze tip van Warren Buffett is er eentje om altijd in je achterhoofd te houden. Sommige beleggers kopen alleen maar de goedkoopste bedrijven. Warren Buffett zegt dat het beter is om je in te kopen bij fantastische bedrijven. Deze hebben vaak betere financiën en een voorsprong op concurrenten. Redelijke en vaak kleinere bedrijven hebben misschien vaker lage prijzen, terwijl de grote bedrijven vaak niet goedkoop ogen.

Toch zijn de grote, ‘fantastische’ bedrijven vaak de bedrijven waar je op de lange termijn geld mee verdient, als je aandelen daarvan te hoog koopt, zul je hier volgens Buffett meer kans maken je verlies terug te winnen. Dat is niet het geval voor de ‘redelijke’ bedrijven, waar de prijs misschien nooit terugkeert naar je aankoopprijs.

Warren Buffett koopt bijvoorbeeld al erg lang aandelen van de Bank of America. Dit is een van de grootste posities van zijn bedrijf Berkshire Hathaway. Hij zit er voor miljarden in, het is een bedrijf met een grote historie en zeker een ‘fantastisch’ bedrijf te noemen. Verder geeft Warren Buffett ook vaak advies over welke aandelen je volgens hem moet kopen.

Warren Buffett Tips

Tip 4. “Stel je geduld op de proef!”

Het zijn twee van de belangrijkste skills die je moet hebben als belegger: discipline en geduld. Warren Buffett heeft dit ooit op een legendarische manier verwoord: “Het maakt niet uit hoeveel talent je hebt of moeite je doet, sommige dingen kosten nou eenmaal tijd. Je kan niet in één maand een baby krijgen door negen vrouwen zwanger te maken.”

Het komt erop neer dat je niet impulsief moet zijn als belegger. Als het even minder gaat moet je niet meteen je portfolio verkopen om nog meer verlies te vermijden, maar juist wachten tot de markt weer bijtrekt.

Tip 5. “De belangrijkste vaardigheid van een belegger is je temperament, niet je verstand. Je hebt temperament nodig dat niet wordt beïnvloedt door mensen van buitenaf.”

Wederom zegt Warren Buffett hier dat de waarde van temperament belangrijker is dan intelligentie voor een succesvolle belegger. In plaats van met de menigte mee te gaan kun je beter de markt analyseren, zonder te kijken naar de populariteit van een aandeel. Door te focussen op de objectieve feiten, kunnen beleggers emotie vrije beslissingen maken die vaak beter zijn.

Tip 6. “Als je dingen koopt die je niet nodig hebt, moet je later dingen verkopen die je nodig hebt.”

Deze is niet misschien niet regelrecht toepasbaar op de financiële markten, maar het is wel een ontzettend goede les voor alle beleggers. Warren Buffett is een van de rijkste mensen ter wereld, maar hij leeft nog steeds alsof hij een modaal inkomen heeft.

Als het goed gaat kan je naast je schoenen gaan lopen en veel dure dingen aanschaffen. Maar daar heb je alleen jezelf mee, want in de toekomst kan dat zomaar problemen opleveren.

Tip 7. “Creëer een passief inkomen voor jezelf”

Deze tip is gebaseerd op Warren Buffetts beroemde quote: “Als je geen manier vindt om geld te verdienen als je slaapt, werk je tot je doodgaat.” Er wordt wel eens gezegd dat de gemiddelde miljonair zeven vormen van inkomen heeft.

Passief inkomen is een inkomen waar je zelf niet voor werkt op dat moment. Een goede vorm van passief inkomen is affiliate marketing. Als je daar meer over wilt leren kan ik je ten zeerste de Affiliate Marketing Revolutie aanraden.

Tip 8. “Raak niet gestresst van de krantenkoppen”

Dit advies van Warren Buffett is vrij recent en voornamelijk gericht op de COVID-19 crisis. Door de crisis zijn de markten flink verschoven. Buffett geeft als advies om niet naar de alle headlines en krantenkoppen te kijken. De markt is onvoorspelbaar en niet te voorspellen, door veel te kijken naar het nieuws kan je afgeleid raken of keuzes maken gebaseerd op emotie. Dat is iets wat je zo veel mogelijk moet vermijden.

Tip 9. “Beleg nooit met geleend geld”

Ook deze tip van Warren Buffett ligt aardig voor de hand. Toch is het er eentje die sommige mensen goed kunnen gebruiken. Buffett noemde het krankzinnig dat sommige mensen geld op het spel zetten dat eigenlijk helemaal niet van hunzelf is. Beleggen is nou eenmaal iets wat je voor de lange termijn doet, als je het geld moet terugbetalen kan je in de problemen komen als de koersen niet goed staan.

Tip 10. “Denk als de eigenaar van het bedrijf”

Warren Buffett laat in interviews regelmatig vallen dat je moet denken als de eigenaar van het bedrijf. Dit kan je hele kijk op beleggen veranderen. Hij zegt bijvoorbeeld dat wanneer je een nieuwe auto koopt, je ook kijkt naar alle functies en het vergelijkt met auto’s van fabrikanten. Daarna beslis je welke je koopt nadat je intensief hebt onderzocht welke auto volgens jou het beste is. Deze kijk zouden mensen volgens Buffett ook moeten betreft aandelen.

Conclusie

Wat je uiteindelijk doet met de tips en adviezen die hierboven zijn beschreven, moet je natuurlijk zelf weten. Je kan ook verschillende stukjes die voor jezelf relevant zijn gebruiken, om op die manier als belegger te groeien. Belangrijk om te onthouden is wel dat Warren Buffett een van de meest succesvolle beleggers aller tijden is, dus alle tips en adviezen die hier staan beschreven kunnen zeker goed zijn om te onthouden!

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie