Trading in the Zone review: Het beste boek over trading psychologie?

Trading in the Zone is een boek volledig gericht op trading psychologie. Misschien wel het belangrijkste aspect aan (day)traden. In deze Nederlandse review lees je mijn ervaringen met het boek, de inhoud en de bruikbaarheid van de informatie die je hierin krijgt.

De auteur van Trading in the Zone

Mark Douglas
Mark Douglas

Om te weten of een boek daadwerkelijk goede informatie geeft, is het belangrijk om te weten wie de schrijver is. In dit geval gaat het om Mark Douglas. Sinds 1982 coachte hij bedrijven en individuele mensen in trading psychologie. Hij was een graag gezien spreker op congressen en evenementen. Ook komen veel van zijn quotes vaak voorbij op sociale media en fora.

Hij werd in de industrie gezien als een autoriteit op het gebied van trading psychologie. Ik schrijf dit in de verleden tijd, omdat Mark Douglas in 2015 is overleden op 67-jarige leeftijd. Met dit boek heeft hij wel een prachtig nalatenschap achtergelaten.

Als je meer te weten wil komen over Mark Douglas, bekijk dan eens de website van Paula T. Webb. Zij was de rechterhand van Douglas en schrijft nog steeds veel over trading psychologie.

“Confidence is not “I will profit on this trade.” Confidence is “I will be fine if I don’t profit from this trade.”

Quote uit Trading in the Zone

Samenvatting van het boek

Het boek Trading in the Zone bestaat uit 11 hoofdstukken en meer dan 200 bladzijden. In deze hoofdstukken staan praktisch alle componenten over trading psychologie.

Het grote doel van de inhoud van dit boek is allemaal terug te redeneren naar één doel: een consistente, succesvolle trader worden. Volgens Mark Douglas wordt er door beginnende traders één grote fout gemaakt. Ze kijken teveel naar het gedrag van de markt en de analyse ervan. Terwijl ze beter eerst hun eigen verstand en doen en laten kunnen bestuderen.

Trading in the Zone beschrijft vijf fundamentele waarheden over de markt en de kern van de juiste trading mindset.

 1. Alles kan gebeuren.
 2. Je hoeft niet te weten wat er gaat gebeuren op de markt om geld te verdienen.
 3. De verdeling tussen winnende en verliezende trades is puur willekeurig.
 4. Haal meer winst met je winnende trades, dan verlies op je verliezende trades.
 5. Elk voorbeeld van de markt is uniek, het gebeurt nooit precies hetzelfde.

Alles kan gebeuren betekent dat je nooit zeker kunt weten hoe de markt beweegt. Je trade altijd met andere mensen die ook aandelen kopen of verkopen. Maar met 100% zekerheid weet je nooit wat deze personen doen. De daadwerkelijke werking van de markt weet je nooit. Dat is iets wat je altijd in je achterhoofd moet houden tijdens het (day)traden.

Overigens maakt dit niet uit voor het geld verdienen met traden. Zolang je er maar voor zorgt dat het merendeel van de uitkomst in jouw voordeel is, is het goed.

Hoeveel je uiteindelijk wint of verliest is pure willekeur volgens dit boek. Je kan bijvoorbeeld een flinke win- of verliesstreak hebben. Maar dit valt niet aan elkaar te linken, want alles kan gebeuren.

Trading in the zone review
Aandacht voor je eigen emoties is het állerbelangrijkste tijdens het traden.

Als je deze vijf waarheden accepteert en toepast, elimineer je alle angst en blijdschap uit het traden. Je gaat hierdoor traden zonder emoties en beland ‘in the zone’. Wat resulteert in consistent succes.

Plus- en Minpunten aan Trading in the Zone

Na het lezen van dit boek heb ik verschillende punten gevonden die ik hieronder opsom.

Pluspunten

 • Het is eigenlijk perfect geschreven vanuit het psychologische oogpunt. De skeptici zullen hier anders naar kijken als ze het boek daadwerkelijk hebben gelezen.
 • Mark Douglas neemt heel grondig het misschien wel allerbelangrijkste onderdeel van traden door: je houding.
 • ‘T boek is geen dikke pil, de auteur geeft veel verschillende voorbeelden uit zijn eigen leven. Na het lezen van Trading in the Zone heb je geen hoofdpijn van moeilijke termen die je niet begrijpt.
 • De lessen die je in dit boek leert kun je ook buiten het traden toepassen. Ook in het dagelijkse leven zijn deze lessen van goed gebruik.
 • Het de ebook versie van Trading in the Zone is een stuk goedkoper, dat scheelt weer flink in de kosten. Dat extra geld kun je mooi weer gebruiken om te traden ;).

Minpunten

 • Voor de mensen die geen Engels kunnen wordt dit lastig. Het boek is Engels en er is helaas geen vertaling beschikbaar.
 • Sommige aannames die in dit boek worden gedaan hebben geen bewijs dat het klopt. Waardoor je je kunt afvragen in hoeverre het echt klopt wat er wordt gezegd.
 • Na het lezen van dit boek moet je nog steeds veel leren over (day)traden als je net begint. Dit is dan ook misschien beter om te lezen als je al even bezig bent.

Conclusie

Ik hoop dat de minpunten die hierboven staan beschreven je niet tegenhouden om dit boek een kans te geven. Trading in the Zone is naar mijn mening het beste boek over trading psychologie vandaag de dag. Terwijl het boek al tientallen jaren oud is.

Als je echt net begint met daytraden raad ik je aan om ook zeker daytrading voor dummies te lezen.

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie