Daytrading tips: 11 waardevolle tips om te leren Daytraden!

Daytrading wordt steeds populairder. Elke dag zijn er meer mensen die met daytrading een extraatje willen verdienen, of zelfs hun fulltime inkomen. Helaas lukt het lang niet iedereen om hiermee succesvol te worden. Je moet er veel tijd in stoppen om te leren hoe alles werkt. In dit artikel lees je 11 daytrading tips waardoor jij straks een vliegende start maakt als daytrader!

Voordat je zo alle tips leest over daytraden, vertel ik je eerst wat het belang is van gedegen handvaten om te starten. In deze webinar krijg je veel informatie over traden die je goed kunt gebruiken als je net begint.

11 waardevolle daytrading tips

Tip 1: Zet je emoties aan de kant

Trading in the Zone
Trading in the Zone

Misschien wel het belangrijkste aspect van traden: je mindset. Als je het in je kokosnoot niet goed voor elkaar hebt, ga je geheid geld verliezen. Er is geen enkele professionele trader die zegt dat het makkelijk is om het psychologische aspect van traden zo aan de kant te schuiven.

Een goed boek die ik je over dit onderwerp kan aanraden is Trading In The Zone van Mark Douglas. Hier gaat Mark diep in op de psychologische aspecten van daytraden, dus dat is zeker een dikke tip als je meer wil leren over trading psychologie.

Op zoek naar meer boeken over daytraden? Check mijn gouden lijst met boeken over beleggen en traden!

Tip 2: Oefen zonder echt geld (papertraden)

Iets wat ik elke beginnende daytrader kan aanbevelen is het oefenen met nep geld. Dit wordt ook wel papertrading genoemd. Op deze manier kun je eerst leren hoe alles werkt, voordat je er je zuurverdiende centen insteekt.

Er zijn verschillende brokers die papertraden aanbieden. Het is slim om bij meerdere brokers een demo account aan te maken en te checken waar je het beste mee kan werken.

Tip 3: Neem je verlies

Eigenlijk hoef ik hier niks aan toe te voegen. Dit is super belangrijk als je een succesvolle trader wil worden. Het is belangrijk om op de juiste momenten ook je verlies te nemen. Zorg er ook voor dat je een goede risicomanagement strategie toepast. En denk eraan, ook door fouten leer je ontzettend veel.

neem verlies

Tip 4: Begin klein

Ook een hele belangrijk als je net begint aan je daytrading avontuur. Gooi niet meteen je volledige erfenis van tante Ria op een trading account, maar begin met een klein bedrag. Daardoor kun je eerst wennen hoe het is om met echt geld te traden, voordat je grotere bedragen investeert.

Natuurlijk zijn er ook veel mensen die niet zomaar 25.000 euro hebben liggen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Tradenet is een broker waar je voor 500 dollar toegang krijgt tot een 14.000 dollar account om mee te traden.

Tip 5: Hou een order-dagboek bij

Hier denk je misschien niet meteen aan als je wil leren traden, maar zorg ervoor dat je al je trades bijhoudt in een order-dagboek.

order-dagboek
Belangrijk: hou een order-dagboek bij

Probeer deze trades naderhand ook te analyseren; “Waarom ben je een trade ingegaan? Waarom heb ik mijn stop-loss daar geplaatst?”. Dit zijn belangrijk vragen om jezelf te stellen zodat je op den duur steeds betere trades maakt.

Tip 6: Hou je aan het plan

Als je dagelijks gaat traden is het belangrijk om een vast plan te hebben, en je ook daaraan te houden. Het kan verleidelijk zijn om toch af te wijken, maar de praktijk leert dat je hierdoor vaker de mist in gaat, dan dat het echt werkt.

Tip 7: Start met een simpele strategie

Een trading strategie is de basis van daytrading. Zonder een strategie kun je geen goed gecalculeerde trades plaatsen. Er zijn duizenden trading strategiën, die allemaal op hun eigen manier winstgevend kunnen zijn. Veel zijn voor beginners ontzettend lastig te begrijpen. Een strategie die wordt aangeraden voor beginners is de 15 minute bar play.

Tip 8: Maak genoeg tijd vrij

Het heet natuurlijk niet voor niets daytrading ;). Alle gekheid op een stokje, je moet gewoon structureel tijd vrij maken elke dag om te traden. Je moet de pre-market in de gaten houden, een watchlist maken en daarna ook daadwerkelijk een aantal uur per dag achter de computer zitten om de trades te maken.

Tijd

Als je niet genoeg tijd hebt, moet je bedenken over daytrading wil voor jou is. Als dat niet het geval is, kun je overwegen om te kijken naar Swingtrading.

Tip 9: Maak een watchlist

Er zijn duizenden potientele aandelen, crypto’s of ETF’s die je kunt volgen als je gaat daytraden. Alleen is het onmogelijk om alles goed in de gaten te houden. Daarom maak je als daytrader een watchlist.

Dit houdt in dat je een lijstje maakt met de aandelen die volgens jou potentie hebben voor een goede trade die dag. Op deze manier kun je de focus goed leggen op een aantal aandelen, waardoor je minder snel het overzicht verliest.

Tip 10: Zoek een mentor

Er zijn ontzettend veel mensen die een stuk meer ervaring dan jij hebben als je net begint met traden. Je doet er goed aan om op zoek te gaan naar iemand die je op weg kan helpen. Daardoor krijg je betere inzichten, en leren van iemand die alle fouten al eens heeft gemaakt. Bespaart jou er hopelijk een paar!

Je kunt zelf op zoek gaan naar een mentor, maar je kunt ook een cursus aanschaffen. Zoals de trading navigator. Hiermee wordt je stap voor stap meegenomen in de wereld van traden én beleggen.

Tip 11: Vergeet nooit tip 1

Als je de hele lijst hebt gelezen: props voor jou! Het kan zijn dat je de eerste daytrading tips nu alweer bent vergeten. Maar de allereerste wil ik er toch nog even uitlichten. Je moet je niet vergissen in het belang én de aanwezigheid van trading psycologie als je gaat beginnen.

Wanneer je het in eerste instantie leest denk je misschien “Daar krijg ik toch geen last van”, maar dit is een valkuil waar heel veel mensen mee de mist zijn ingegaan.

Tijd voor actie!

Na het lezen van deze daytrading tips heb je hopelijk de handvaten om aan de slag te gaan met daytraden. Het is nu belangrijk dat je ook daadwerkelijk bezig gaat om alles omtrent het traden jezelf eigen te maken. Dit is niet iets wat je in twee dagen leert, het vergt tijd om het goed onder de knie te krijgen. Hopelijk heb ik je het doormiddel van deze tips wat makkelijker gemaakt. Succes!

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een bericht achter hieronder!

Foto van auteur
Auteur
Jan Willem
Hoi! Ik ben de man achter Tradebaas. Met deze website bouw ik een platform voor mensen om meer te leren over traden & beleggen.

Er wordt geen informatie of financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Plaats een reactie